Skill van de #toekomst = Rapid Prototyping #hva

Inspiratie.

Afgelopen juni (toen het nog heerlijk, mooi en warm weer was…) @PakhuisdeZwijger leerde ik voor het eerst over Rapid Prototyping. Ik kende het begrip prototyping al, maar ‘rapid’ was nieuw voor mij. Het was één van de 5 bijeenkomsten over de skills for the next economy. Ik was onder de indruk van hoe snel je resultaten kunt krijgen van de zogenaamde ‘gebruikers’, door feedback op te halen. Want Rapid Prototyping = snel een eerste tastbare versie van je idee maken en om een reactie van de buitenwereld vragen. Ook de methode ‘Hidden Design’  vond ik bijzonder interessant.

Hidden Design vindt plaats rondom een ontwerp proces welke verborgen is voor de buitenwereld. Middels het gebruik van slimme prototypes en het verbergen van de ‘ontwerper’ rol worden deelnemers meegenomen in een ontwerp proces die voor hen echt lijkt. Hierdoor komen verborgen inzichten al vroeg in het proces boven water en worden eerlijke en oprechte reacties verkregen terwijl het systeem nog in ontwikkeling is (bron: pakhuisdezwijger.nl).

Dit filmpje is een echte MUST SEE: Hidden Design

Met deze inspiratie heb ik een workshop ontwikkeld voor mijn honors studenten YPPA. In deze workshop werden ze uitgedaagd om een ruwe versie van een prototype te maken en te testen bij mensen binnen de Amstelcampus. Dit ter oefening en voorbereiding voor de opdracht van Knowledge Mile.

Prototyping voor Knowledge Mile.

Knowledge Mile is momenteel bezig met het ontwerp van een nieuwe uitstraling qua logo en kleur. Maarten Terpstra, opdrachtgever wil heel graag Knowledge Mile meer op de kaart zetten in en rondom de projecten van de Wibautstraat. Aan de studenten de eer om met te gekke ideeën aan de slag te gaan en prototypes te maken. Doel was om één van de projecten van Knowledge Mile in de étalage te zetten met behulp van een prototype-test. Na de pitch van Maarten kregen de studenten een rondleiding door het MakersLab en kregen ze 2 weken de tijd!

Leren van Rapid Prototyping.

De YPPA studenten hebben hun beste ideeën uitgewerkt tot mooie prototypes en zelfs gemaakt in het MakersLab. Ze werden in het Lab begeleid door een medewerker van de HvA. En het resultaat was echt prachtig! Zie hieronder foto in het MakersLab.

14717106_1116476165102684_7676384968952582593_n

Na 2 weken hebben de studenten hun resultaten gepresenteerd aan Knowledge Mile. Ik heb geprobeerd een kort filmpje te maken van deze ochtend (zie hieronder).

De skill Rapid Prototyping is echt een skill die je nodig hebt voor in de toekomst! Wat ik terug kreeg van de studenten was dat ze leerden om vrij snel uit hun comfortzone te stappen, door de ‘gebruikers’ te benaderen voor feedback op hun prototype. Ook kreeg ik terug dat ze onder de indruk waren dat ze zo snel resultaat boekten met het testen van de prototypes.

Sommige collega’s van mij vinden het best lastig om te begrijpen dat je ook dit soort skills kunt leren en inzetten om te komen tot nog mooiere oplossingen. Je hoeft geen designer te zijn of creatieveling. Het gaat om durf en moed! En vooral durven DOEN! Vooral de reflectie op dit proces is heel belangrijk voor de studenten.

Op naar meer prototyping!!!!

@bedankt Maarten voor je energie!

Impressie presentaties

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s