WHAT is YPPA?

IMG_4398
Foto bron: MediaLab Scrum

Wat is YPPA eigenlijk?

Het is een honors minor, duurt een semester en start in september 2016!

Maar wat is het eigenlijk voor een programma? Het is een onderwijsprogramma anders dan het reguliere onderwijs. Het is vernieuwend onderwijs. Je krijgt geen rooster, maar je maakt zelf een planning met deadlines voor het inleveren van producten. Zoals hierboven in de foto afgebeeld ga je als young professional o.a. aan de slag met Scrum, omdat veel bedrijven hiermee werken. MediaLab is ons grote voorbeeld hierin binnen de HvA.

Wat ga je doen? en Hoe?

De minor heeft een simpel kader. Er zijn 3 leerlijnen. Er is een zogenaamde Young professionals skills lijn (1). Je wordt getraind op bepaalde vaardigheden (en de excellente competenties), zoals interdisciplinaire samenwerking, acquisitie en ‘pitchen’, netwerkvaardigheden maar ook je eigen persoonlijk leiderschap en talenten komen aan bod. Hier leer je de Theory U inzetten om jezelf verder te ontwikkelen en te gaan creëren.

Er is een Research and design methods lijn (2), waar je diverse onderzoeks- en ontwerpmethoden krijgt aangereikt en leert. Zoals bijvoorbeeld design thinking, de HvA heeft zelfs haar eigen MOOC! Maar je leert ook bijvoorbeeld het doen van waarderend onderzoek, ofwel appreciative inquiry dat veel ingezet wordt bij veranderingen binnen organisaties.

De 3e leerlijn is het Innovation project (3), waarin je gaat onderzoeken hoe jijzelf een persoonlijke en professionele bijdrage kunt leveren aan complexe vraagstukken die werkelijk spelen in de stad Amsterdam.

Samenwerkingspartners zijn o.a. Knowledge Mile (http://www.knowledgemile.amsterdam/). Zij kunnen een match maken tussen een vraagstuk dat speelt bij een bedrijf (uit hun community) en een onderzoeksteam van de minor.

Hoe ziet een week eruit?

De eerste week ga je op een externe locatie met een intensieve teambuilding aan de slag. Belangrijk om eerst het team te leren kennen van studenten en docenten. We starten met 15 studenten van verschillende faculteiten.

Vervolgens ga je een oriëntatiefase in waarin je gezamenlijk leert van bestaande projecten met externe deskundigen en word je begeleid door coaches. Je verdiept jezelf in de trends en ontwikkelingen binnen Amsterdam om vervolgens met diverse stakeholders uit de stad in een ‘denktank’ aan de slag te gaan met een specifiek vraagstuk. Hierbij word je mogelijk gevraagd om een opdracht te ‘pitchen’ en het praktijkonderzoek uit te voeren.

Als er een groep van 15 studenten start, dan zullen er 3 teams worden gevormd met ieder 1 coach. De week is opgedeeld in 2 dagen training: vaardigheden en research/design methods. Ook krijg je met je team coaching. Daarnaast word je kennis aangeboden die nodig is voor het project dat je gaat uitvoeren. Deze kennis en/of inspiratie wordt grotendeels door experts gegeven op verschillende locaties.

Meer info over YPPA volgt……

3 gedachtes over “WHAT is YPPA?

  1. Beste heer/mevrouw,

    Graag zou ik meer informatie omtrent de werkwijze van de minor willen.
    Ik werk bij HvA BOOT: Buurtwinkel voor Onderwijs, Onderzoek en Talentontwikkeling. De HvA heeft kenniswinkels in een aantal wijken in Amsterdam wat grootstedelijke vraagstukken met de verschillende onderwijsprogramma’s verbindt. Niet alleen als het gaat om overbrengen van kennis maar ook door fysiek aanwezig te zijn in de wijk waar studenten verschillende projecten met bewoners uitvoeren vanuit onze locaties.

    Als ik bovenstaand programma lees, lijkt dit erg aan te sluiten. Misschien goed om hier een keer over te brainstormen?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s